Hovedpine og migræne
Hovedpine og migræne er et stort problem for mange. Herunder kan du læse lidt om forskellige typer af hovedpine, migræne, hvad du selv kan gøre, og hvordan vi kan hjælpe dig.
Spændingshovedpine
Spændinger er en af de mest hyppige årsager til hovedpine. Faktisk har hver 3. spændingshovedpine flere gange om måneden. Spændingerne sidder oftest i nakken, hvilket kan give nedsat bevægelighed af nakkens ryghvirvler og følelsen af hold og smerter i nakken. Det er også derfor, at nakkespændinger, hovedpine og stivhed i nakken ofte forekommer samtidig. Her kan massage være en hurtig vej til at fjerne hovedpinen, da man påvirker selve spændingerne i musklerne, der er smerternes udløsnede faktor. Massage vil dog ofte kun være en midlertidig løsning, da man her ikke får arbejdet med selve årsagen til spændingerne i nakken. Vil man gerne sine hovedpiner til livs, er det derfor hensigtsmæssigt at finde årsagen til at spændingerne opstår og ikke kun symptombehandle. For spændingerne er kun en symptom på, at der er andet i kroppen, der ikke fungerer korrekt. Finder man denne årsag og får gjort noget ved den, vil behandling af nakken og spændinger være mere effektiv og langtidsholdbar.
Disse årsager til spændinger kan findes mange steder i kroppen. Ofte ser vi at spændingerne kommer fra låsninger mellem nakkehvirvlerne, hvor musklerne spænder op, for at beskytte de led, der ikke fungerer korrekt. Disse låsninger kan også sidde mellem skulderbladene og påvirke muskler, der går fra ryggen og op til nakken, og derved give spændinger i nakken. Det er heller ikke sjældent, at vi ser problemerne sidde endnu længere nede og at spændingerne er en reaktion på at man bruger sin krop forkert og kompenserer i sin holdning. Problemer med fodsvangen kan for ekstempel godt være sådan en årsag til spændingshovedpine.
Hovedpine kan også udløses af problemer, man normalt ikke forbinder med ryggen eller spændinger i nakken. Problemer med mavens funktion, sygdom i de indre organer eller arvæv efter operationer kan alt sammen også udløse kraftig hovedpine. Arvæv fra operationer kan lige så vel være fra en blindtarmsbetændelse eller et kejsersnit, som det kan være efter en discusprolapsoperation. Vi ser ofte, at tilbagevendende hovedpiner har sin oprindelse langt fra nakken og hovedet. Denne vinkel på kroppens sammenhæng arbejder vi ud fra inden for det osteopatiske område.
Du kan læse mere om fysioterapi og osteopati her. Hos Odense Fys tilbyder vi undersøgelse og behandling udført af autoriserede fysioterapeuter og osteopatstuderende. Alle vores osteopatstuderende er også autoriserede fysioterapeuter med flere års klinik erfaring. Du kan læse mere om os, og hvem vi er her.
Øvelse for spændingshovedpine
Det kan være frustrerende at gå rundt med en spændingshovedpine. Især hvis det ikke linderer at tage piller. Her får du en lille øvelse du kan lave hjemme, som er god når spændingerne opstår.
Migræne
Definitionen på migræne er en kraftig, pulserende hovedpine, der er lokaliseret til den ene halvdel af hovedet. Den forekommer jævnligt og kan være så kraftig, at den kan være invaliderende for patienten. Ofte følges den kraftige hovedpine af kvalme og opkastninger. Migræne forekommer både være med og uden aura; altså syns-, føle- og taleforstyrrelser. Ofte føler patienten behov for at ligge i et mørkt rum uden lyde, så der er et minimum af sanseindtryk.
Migræne forekommer i flere forskellige former og har meget forskellige årsager. Mange af disse årsager er endnu ikke belyst og de direkte årsager kendes derfor ikke til fulde endnu. Dog mener man, at der er en sammenhæng mellem pludselig og kraftig sammentrækning af hjernens blodkar og forekomsten af migræne. Man ser at migræne kan være påvirket af kvinders cyklus, hvorfor man ofte ser flere kvinder end mænd, der lider af migræne.
Migrænens udløsende årsager er heller ikke belyst til fulde endnu, men man mener at stress, kost og søvnunderskud kan være nogle af de udløsende faktorer. Alle disse faktorer har nemlig stor indvirkning på hjernens funktion og kan derfor være vigtige i hvordan hjernen og dens kar fungerer, og dermed om et migræneanfald udløses. Stress kan for eksempel ændre på hjernens struktur, så der dannes mere hvid substand end grå, selve hjernen skrumper og hjerneceller kan blive slået ihjel. Migræne og hjernens funktion er ligeledes afhængig af at få de rette næringsstoffer. Særlig vigtig for migræne er niveauet af serotonin, som kan forøges gennem kosten. Du kan læse mere om stress, kost og hvad det gør ved hjernen og migræne her.
Søvn har også stor betydning for migræne og om der udløses et anfald. Når vi sover bliver vi "hjernevasket". Forstået på den måde, at vores cerebrospinalvæske, der er den væske vores hjerne opbevares i, bliver pumpet ind og ud af hjernen i rytmiske bevægelser. Man formoder at denne "vask" er med til at fjerne affaldsstoffer fra hjernen og dermed klargøre hjernen til en ny dags brug og input. Sover man dårligt, bliver denne vask utilstrækkelig og affaldsstoffer kan ophobe sig i hjernen, hvormed hjernens funktion og dermed risikoen for migræneanfald øges. Du kan se en spændende video af denne "vask" filmet ved Boston University her.
Kan man gøre noget ved migræne?
Går man til lægen med sin migræne, vil man ofte blive behandlet medicinsk. Der findes både forebyggende medicin og præparater, der skal tages, når anfaldet er startet. Nogen oplever stor effekt af de nyere, forebyggende typer af medicin, mens andre har begrænset effekt. Dette er måske ikke overraskende, da migræne ofte dækker over mange forskellige typer at kraftige hovedpine og derfor har mange forskellige årsager.
Uanset årsagen til migræne er det fælles for langt de fleste, at anfald forværres og udløses af problemer i nakken. Det kan være hold i nakken, nedsat bevægelighed af nakkes hvirvler eller spændinger i nakkens muskler. Lider man af migræne, vil langt de fleste derfor oplev, at anfaldene kommer sjældnere, varer kortere tid og/eller er mindre kraftige. Nakkeproblemer kan der heldigvis forholdsvis nemt gøres noget ved. Vil du videre mere om hold i nakken eller nakkeproblemer generelt kan du læse mere her.
Hos Odense Fys behandler vi jævnligt patienter, der lider af migræne. Vi behandler ikke selve migrænen, da den som sagt er en meget kompleks størrelse, men vi arbejder med den problemstilling, der kan være dern udløsende eller forværrende faktor. Vi ser ofte, at når vi får styr på problemerne i nakken og resten af bevægeapparatet, mindskes migræneanfaldene i væsentlig grad. I sjældne tilfælde kan de forsvinde helt.