top of page

Hold i nakken

Hvad er et hold i nakken? Hvorfor for man det? Og hvad kan man selv gøre for at lindre smerterne? Bliv klogere på hold i nakken herunder.

Hvad er et hold i nakken?

Du har sikkert prøvet det; pludselig sidder nakken fast, det er svært at dreje hovedet og gør man det alligevel, giver det smerter i nakken. Et hold i nakken er nemlig en af de mest almindelige lidelser i bevægeapparatet. Men hvad foregår der i nakken, når man får hold i nakken?

For at forstå det, er lidt anatomi på sin plads. Nakken består af 7 ryghvirvler hvorimellem der sidder bruskskiver, også kaldet disci (discus i ental). Disse bruskskiver fungerer som uægte led (uden ledhule eller ledvæske) mellem hvirvlerne. For at øge vores bevægelighed og samtidig sikre stabilitet af nakken har vi yderligere 2 led for enden af 2 tapper mellem hvert sæt hvirvler. Disse led er det man kalder ægte led; der er altså en ledhule med ledvæske i, en ledkapsel rundt om leddet og muskler til at styre leddet. Lige op ad dette led ligger der nerver, som kan blive irriterede eller helt komme i klemme under et hold i nakken. Herunder kan du se et billede af 2 hvirvler, bruskskiven og tapperne, hvor hvirvlerne mødes i ægte led. Du kan ligeledes se, hvor tæt på leddet den gule nerve sidder. 

anatomi vertebra_edited.jpg

Når man får et hold i nakke, formoder man, at der som oftest sker det, at ledkapslen kommer bliver trukket ind i leddet og kommer i klemme. Ledkapslen er en meget følsom struktur og dette vil give kraftige smerter i nakken. For at beskytte den afklemte ledkapsel spænder musklerne omkring leddet op, så ledkapslen ikke bliver yderligere beskadiget. Dette medfører at nakkens muskulatur kramper op, hvorved hele nakken bliver stiv og smertefuld. Man har fået et hold i nakken. 

Hold i nakken kan også være den anden vej rundt; altså musker, der spænder op, så leddet ikke kan bevæge sig. Her kommer selve ledkapslen ikke i klemme, men spændingerne i nakkens muskulatur kan krampe så meget op, at det gør lige så ondt, som hvis den var i klemme. 

Ofte når man får hold i nakken, kan musklerne i nakke og skuldre spænde så meget op, at det giver hovedpine. Læs mere om hovedpine og hvad man kan gøre ved det her

Hvorfor får man hold i nakken?

Når man får hold i nakken kan det skyldes flere forskellige ting. Nogen vil opleve at man lavede en pludselig bevægelse af nakken, hvor man kom i yderstilling. Her kan man risikere at ledkapslen bliver suget ind i leddet og kommer i klemme mellem de to ledflader. Når det sker, er man ikke i tvivl om, hvorfor man har fået hold i nakken.

Rigtig mange oplever dog at vågne en morgenen med smerter og en nakken, der sidder fast. De fleste har oplevelsen af, at man har ligget forkert i løbet af natten, og at nakken derfor har sat sig fast. Hovedpuden får ofte her skylden

Hovedpuden kan godt være årsag til smerterne. Men ofte er den faktisk ikke synderen. 

Ser vi osteopatisk på nakken, hvordan kroppen hænger sammen, og hvordan kroppen fungerer som en samlet enhed, finder vi ofte årsagen et helt andet sted. Igen er vi nødt til at se lidt på vores anatomi. Fra nakken udgår nerver mellem hvert sæt hvirvler. Disse nerver sender information både til og fra muskler i nakke, skuldre og begge arme. Bliver disse nerver overstimulerede, vil de sende mange signaler tilbage til rygmarven i nakken, hvilket igen stimulerer musklerne omkring de pågældende hvirvler. Selve nakkens muskulatur, kan derfor blive spændt og irriteret, hvis der er problemer længere væk, så længe deres nerver har samme udspring i nakken. Når man får hold i nakken om natten, skyldes det ofte, at der fra nakken ikke kun går nerver til nakke, skuldre og arme, men fra nakken udgår der og påvirkes ligeledes nerver til vores fordøjelsessystem. Er der derfor overaktivitet i vores fordøjelsessystem, kan nakkens muskulatur derfor bliver overstimuleret og spænde op. Dette giver ofte hold i nakken som man vågner med.

Men hvorfor er det så om morgenen, eller måske om natten, at dette sker? Vores fordøjelsessystem er styret af det autonome nervesystem. Det autonome nervesystem har "hovedkontor" i rygmarven, ikke i hjernen. Og da nerverne til maven kommer fra nakken, bliver nakken "hovedsæde" for styringen af mange mavens organer. Vores autonome nervesystem er mest aktiv om natten, og arbejder på sit højeste omkring kl. 4 om morgenen. Derfor er det ofte deromkring, at man vågner med smerter i nakken, eller hvis man er lidt mere heldig; om morgenen, når vækkeuret ringer.

Hos Odense Fys vil både en fysioterapeut og en osteopatstuderende kunne undersøge og behandle et hold i nakken. Fysioterapeuten vil behandle lokalt i nakken, mens du kan opleve at den osteopatstuderende måske også gerne vil undersøgt, hvad der foregår i din mave.

Hvad kan man selv gøre ved et hold i nakken?

Når man får et hold i nakken, kan man heldigvis selv gøre noget for at lindre smerterne. Afhængig af den tilgrundliggende årsag til at man har fået hold i nakken, kan øvelser have større eller mindre effekt. Det man gerne vil opnå, er øget bevægelighed i de led i nakken, det ikke bevæger sig. Målet er derfor forsigtigt og nænsomt at få nakken bevæget igennem. Det er vigtigt at man her ikke udfordrer smerten i nakken, men kun bevæger sig så lidt, at man ikke provokerer smerterne. Dette kan i nogle tilfælde være svært og frustrerende, hvis bevægeligheden af nakken kan være strakt reduceret. Det er dog vigtigt ikke at provokere smerterne, da dette vil udløse beskyttende refleksopspænding i muskulaturen, og derved fastholde holdet i nakken. Herunder finder du en lille video af hvordan du bedst håndterer et hold i nakken.

Hold i nakken og kropsholdning

Ofte bliver hold i nakken og nakkesmerter kædet sammen med dårlig holdning eller dårlige arbejdsstillinger. Undersøgelser viser imidlertid at holdning og nakkesmerter ikke er direkte forbundet. Hvad forskning derimod viser, er at dårlig søvnkvalitet, nedsat fysisk aktivitet og nedtrykthed har en direkte indflydelse på hvordan nakken fungerer og dermed tilbøjeligheden for hold i nakken. Dette går godt i tråd med den osteopatiske tilgang, da både søvn, fysisk aktivitet og mental status har stor indflydelse på hvordan maven fungerer.

Øvelse for hold i nakken

Når man har hold i nakken, er det rart bare at kunne gøre en lille smule for at lindre smerterne. Se med her og bliv klogere på, hvordan du kan løsne nakken selv. 

bottom of page