top of page

Ondt i ryggen

Op til 80% af befolkningen får ondt i ryggen. Ca. halvdelen af os får ondt mindste en gang om året. Herunder kan du læse om forskellige årsager til rygsmerter, hvad du selv kan gøre ved det, og hvordan vi kan hjælpe dig.

Lændesmerter og iskias

Du har sikkert hørt begrebet iskias brugt om smerter i ryggen. Iskias er faktisk navnet på den store nerve, der løber fra rygmarven og ned bag på låret, som forsyner benet med nerver, både motoriske og sensoriske. De motoriske nerver sender signal fra hjernen til musklerne, om at de skal bevæge sig. De sensoriske nerver fortæller hjernen, hvad der sker i benet. Når vi snakker om iskias i forbindelse med rygsmerter skyldes det, at denne nerve eller fibre herfra kan blive afklemt i lænden. Dette giver kraftige  lændesmerter. Når nerven bliver afklemt, vil der ud over lændesmerter også forekomme smerter eller føleforstyrrelser ned på bagsiden af låret. Nogle gange kan disse smerter gå helt ned i foden og give følelsen af at gå på vat. 

Årsager til lændesmerter

Der kan være flere årsager til, at iskiasnerven kommer i klemme i ryggen. Ofte oplever man, et pludselig sæt i ryggen, der kan give så kraftige smerter, at man knækker sammen og ikke kan rejse sig igen. Her er der ofte tale om en lille skade på en af ryggens disci. Der er sjældent tale om en decideret discusprolaps, men discus kan godt være let beskadiget alligevel. Ofte fremkommer smerterne ved, at der kommer hævelse omkring discus, hvorved omkringliggende strukturer bliver trykket. Nerveroden ligger lige op ad discus, 

Øvelse for lændesmerter

Pludselig opståede lændesmerter kan være invaliderende. Her får du en lille øvelse, du kan lave derhjemme, som kan måske kan lindre. Det er dog altid vigtigt at finde ud af, hvad problemet faktisk består i, så du kan modtage den rigtige behandling for netop dit problem. 

Hold i ryggen

etiologi, prognose, øvelse

En patientcase

Her skal der være en historie om en patient, hvad denne oplevede, hvad det betød for vedkommende, hvad der blev gjort og hver vedkommende er i dag.

Navn på pt.

Discusprolaps

Lidt om anatomi, årsager til prolapser

Hvad kan man gøre ved en discusprolaps?

Behandlingsmuligheder

bottom of page